Leta i den här bloggen

torsdag 23 december 2010

Saffranskaka


En favorit som vi brukar baka i jultider är en mjuk Saffranskaka!
Jag brukar skippa russinen, det är upp till var och en hur man vill göra med dom! Jag spar dom till glöggen! Här kommer receptet!

Saffranskaka 175 grader 20 min
200 gr smält smör
1 pkt saffran, stöttes med en sockerbit i mortel
2 1/2 - 3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl russin
Florsocker att sikta över den färdiggräddade kakan.

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en 2l form med löstagbar botten. Det kan hända att smeten räcker till en liten kaka också.
Smält 200 gr smör, ställ detta att svalna.
Stöt i morteln 1 sockerbit med ett pkt saffran.
Blanda de torra ingredienserna i en liten bunke:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl russin
Vispa poröst 2 ägg och 2 1/2 - 3 dl strösocker i en annan bunke.
Rör försiktigt ned det smälta avsvalnade smöret tillsätt 1 1/2 dl filmjölk Samt de torra ingredienserna med ägg och sockerblandningen. Häll smeten i formen.
Grädda ca 20-40 min på nedersta fasen tills kakan inte är kladdig i mitten och lätt släpper från kanterna på formen! Tiden beroende på hur stor form du använder, gör du 2 kakor, blir det den korta gräddningstiden!
När kakan svalnat sikta över florsocker över.

Bilden kommer från min dotter som gärna bakar denna goda kaka!

2 kommentarer:

Astrid sa...

Det låter gott!
God fortsättning!

Elin sa...

Den här kakan is to die for!!!! Jag bakade en till igår åt Chris som ska ha gäster i morgon.