Leta i den här bloggen

torsdag 14 juli 2011

Norrboda Gammelstan

Vi satt i vanlig ordning under Ore veckan en dag i Gammelstan och handarbetade!Här sitter Lena och spinner med sin spinnrock.
Jag tvåändsstickade tillsammans med Margareta, här är Margareta i fart med sina vantar!
Gunnel såg så här glad ut när hon kardade, trots att hon inte hade en aning om att jag fotograferade henne! Så roligt är det att karda!
Med sina vackra fårskinnsfällar och sitt fina garn var Birgittta från Grums på plats! Hon hade spinnrocken med.
Birgitta driver företaget Tippenås, (tippenos at telia.com).

Jag har nu köpt 4 härvor garn från Birgitta! Och två helt underbara fårskinnsfällar, eller rättar sagt en, jag köpte en i fjol!

Här lite historia om Gammelstan: Källa
I mitten av 1920-talet besökte konstnären och kulturmänniskan Gustaf Ankarcrona Norrboda och fick där se Gammelstan. Hans entusiasm tändes genast för den säregna och ålderdomliga gårdsmiljön som Finngårdens och Nissnissgårdens timmerbyggnader utgör. Detta var något unikt som måste bevaras åt eftervärlden ansåg han.

Sannolikt slog Ankarcrona larm till några kända och driftiga personer i Ore om vikten av att bevara den unika byklasen. När så en av ägarna höll auktion ropades några av de gamla timmerhusen i Gammelstan in av tre kommittérade personer valda av en interimsstyrelse för bildande av Ore Hembygdsförening.Formellt bildades hembygdsföreningen år 1927 under medverkan av rådman Trotzig från Dalarnas hembygdsförbund. Grundarna av Ore hembygdsförening var Fredrik Ullström, Johan Löf, Efraim Engberg, O.H. Flink, O Löfström, Janne Dalfors och J.V. Larsson-Näs.

Efterhand förvärvade hembygdsföreningen samtliga byggnader inom Gammelstan och har därmed bevarat ett omistligt kulturarv till efterkommande generationer. Riksantikarieämbetet förklarade Gammelstan som byggnadsminnesmärke år 1966. Ämbetet ger bidrag till hembygdsföreningen för underhåll och reparationer av Gammelstans byggnader.

Hembygdsrörelsens ändamål är att vårda och synliggöra hembygdens kultur, natur och miljö.
I det syftet ska hembygdsföreningen arbeta för:
- att kunskapen om och känslan för hembygdens kultur- och naturarv fördjupas och förs vidare till kommande generationer,
- att kulturarv och nuturhistoriska minnen och miljöer tas till vara och och görs tillgängliga,
- att särskilt värna om det unika kulturarvet Gammelstan i Norrboda,
- att främja hembygdsforskning och verka för Oremålets bevarande.

Alla som har intresse för dessa frågor kan efter anmälan bli medlemmar i föreningen1 kommentar:

Marias garnhändelser sa...

Vad härligt att vara ägare till Birgittas fårs härliga fällar och garn:-)