Leta i den här bloggen

måndag 4 januari 2010

Begravningskrans

Vi gjorde en begravningskrans själva! Här ser ni resultatet! Det tar en hel del tid och tålamod, samtidigt som det är ganska roligt att göra egna kransar! Annars blir det ju mest stickat!

Om du vill pröva på att göra en ”egen” krans kan du utgå från en halmstomme, så blir kransen stadig. Om du ska ha den utomhus är det lämpligt att först klä den med plast, plastfolie duger gott. Då blir den inte blöt och tyngs ner av vätan utan behåller sin runda form.

Klipp ner ris av det slag du tycker bäst om. Du kan använda olika slags ris, från tunn japansk tall och ene till det grövsta av grovbarrig gran. Det finns blandade buntar med ädelgranris, buxbom, tuja, cypress, kryptomeria och kanske ännu fler sorter i handeln.

Klipp ner riset i småkvistar, ju kortare desto vackrare krans. Fäst spoltråd i stommen och bind fast småbuketter av riset. Den nya raden ska täcka den förras stjälkar och därmed döljer den också tråden. När hela stommen är klädd, fäster du tråden väl och gör en ögla att hänga upp kransen i. Markera var öglan är – det blir uppåt. Nu återstår att dekorera med naturmaterial eller något av allt pynt som finns.

Vi valde att klä vår halmstomme med vanligt granbarr som vi själva plockade utomhus. Det går åt ganska mycket, så plocka hellre för mycket än för lite!

Vi köpte en bukett med blommor i blomsteraffären, vi valde vita rosor, vita och rosa nejlikor och brudslöja! Vi köpte även rosenstänk i 2 små krukor som vi använde!
Tunn grön ståltråd använde vi för att få fast granriset. Syrran hade en stor murgröna som vi också använde delar av!
En bit oasis för krans köpte vi också i blomsterhandeln. Till skillnad från vanlig oasis har oasis för krans ett plastgaller runt om vilken gör att man kan fästa den med ståltråd genom kransen, den är armerad kan man säga! Tro mig, den här special oasis behövs om man vill ha snittblommor i kransen, och den blir supertung efter blötläggningen. Man böjer ståltråden dubbelt och trycker den genom kransen, sen fäster man ändarna på baksidan!
Innan man gör detta ska oasisen läggas i blöt.
OBS pressa inte ner oasisen under vattnet, utan låt den ligga tills den sjunkit ned till botten av sig självt och slutat bubbla!


1 kommentar:

Thorla sa...

jättefin krans, när är begravningen?